Hasiči z Benešovy Hory navštívili Osvětim

23.04.2015 21:34

Že dobrovolní hasiči neslouží jen k hašení požárů nebo nejezdí jen po soutěžích, ví v Benešově Hoře už dávno. Před několika dny se o tom opět přesvědčilo několik členů místního sboru. V pátek 17. 4. nasedli do dvou dodávek a vyrazili směrem Osvětim a Březinka.

„V autech panovala dobrá nálada, kterou nám pracovníci benzínové pumpy záviděli a chtěli jet s námi. Napřed si dokonce mysleli, že jedeme ze závodů,“ popsala atmosféru během dlouhé cesty členka sboru Štěpánka Kačírková. Důležité je připomenout, že právě ona cestovala v dodávkovém voze Ford Transit, který sbor hasičů v Benešově Hoře nově pořídil.

Po příjezdu do Polska absolvovali hasiči první prohlídku v Osvětimi, kde procházeli koncentrační tábor Auschwitz. „Místo je to i v současné době děsivé, musím přiznat, že jsem tajně i slzu zamáčkla,“ popisuje dnes už s úsměvem Štěpánka. Nesporné ovšem je, že při prohlídce tábora některým z hasičů běhal mráz po zádech.

„Prohlídka plynové komory a krematoria se nedá slovy popsat. Hned navazovala prohlídka tábora Birkenau, kde nám průvodkyně dopověděla osud lidí, kteří se nehodili nacistům do jejich plánů o světě. Myslím si, že se teď po přečtení nějaké knihy nebo zhlédnutí filmu popisující tu dobu vše budu vnímat trochu jinak,“ dodává Štěpánka a je ráda, že koncentrační tábor mohla zažít jen na chvíli a jen jako turistka.

Na zpáteční cestě se benešovští hasiči zastavili u spřáteleného sboru v Senetářově, od jehož členů byl odkoupen vůz Transit.

V koncentračním táboru Auschwitz v Osvětimi zahynulo během druhé světové války na 1,5 milionu lidí. V roce 2007 Výbor pro světové dědictví UNESCO rozhodl na základě žádosti Polska a Izraele o změně názvu na Auschwitz-Birkenau.

 

(JV)